ارتباط با کارشناسان...
ارتباط با کارشناسان...

نگهداری تخصصی فضای سبز
خواندنی

نگهداری تخصصی فضای سبز : ویلا و ...

داشتن یک فضای سبز زیبا در روحیه شما بسیار تاثیر گذار است و اگر بدانید چگونه از آن نگهداری کنید تا همیشه زیبا و سالم باشد لذت بیش تری از باغ خود خواهید برد. درنتیجه بعد از طراحی و اجرای فضای سبز زیبا که متناسب با معماری ساختمان ویلا باشد، نگهداری از آن اهمیت زیادی دارد.

 اصول اساسی نگهداری فضای سبز شامل آبیاری درست، کود مناسب و هرس کردن صحیح می باشد. درنتیجه بعد از طراحی و اجرای فضای سبز زیبا که متناسب با معماری ساختمان ویلا باشد، نگهداری از آن اهمیت زیادی دارد.

روش‌های آبیاری فضاهای سبز

میزان احتیاج گیاهان به آب متفاوت است و با توجه به نوع گیاه، شرایط آب و هوایی تعیین می شود. آبیاری تکنیک دارد یعنی درخت ها در فصل اول کاشت به دلیل اینکه ریشه های ضعیف و کوتاهی دارند احتیاج بیش تری به آبیاری دارند تا بتوانند به میزان مورد نیاز خود آب را جذب کنند.

در مناطقی که دارای آب و هوای خشک هستند هفته ای دو بار آبیاری توصیه می شود و هنگام آب دادن به درختان دقت کنید که تمام خاک اطرافت ریشه خیس شوند.

  1. روش بارانی: در این روش لوله ها در زیر خاک کار می شوند و تعدادی آب پاش که رو به بالا از خاک در آمده اند، آب را با فشار خارج می کنند و مانند قطرات باران روی گیاهان می ریزد. این روش مساحت زیادی را پوشش می دهد و آب پاش ها می توانند فقط هنگام آبیاری از سطح زمین بیرون بیایند اما در این روش تبخیر و هدر رفت زیاد خواهد بود. همچنین به دلیل اینکه در این روش کل سطح محوطه آبیاری می شود رشد علف های هرز هم افزایش می یابد.
  2. روش قطره ای: این سیستم با صرفه جویی در مصرف آب، وقت، انرژی و هزینه باعث می شود بهترین روش آبیاری شناخته شود. برای آبیاری باغچه ها، گل ها، درختان و چمن زار ها کاربرد دارد. این سیستم به طور اتوماتیک در ساعاتی خاص و مدت زمان های تعیین شده به آبیاری فضای سبز می پردازد. در این روش آب به میزان احتیاج فقط پای گیاهان ریخته می شود و از رشد بی رویه علف های هرز در سراسر باغچه و یا هدر رفت آب جلوگیری می شود.

مراحل کلی هرس درختان

اگر بخواهیم به شکل کلی هرس را تعریف کنیم، مجموعه عملیاتی که با قطع اندام های مختلف گیاه باعث تنظیم رشد و افزایش میوه دهی آن شوند هرس کردن نام دارد.

  1. تهیه ابزار های لازم برای هرس درختان و تمیز کردن آن ها قبل از هرس همچنین اطمینان یافتن از سالم بودن آن ها مانند: اره دستی، نردبان، چسب پیوند، قیچی باغ بانی، اره تلسکوپی، شمشاد زن و موارد مشابه دیگر
  2. قطع کردن تمام شاخه های زاید و صاف کردن محل برش
  3. در شاخه های با قطر بیش تر از 5 سانتی متر، پوشاندن محل برش با چسب باغبانی
  4. قطع سه مرحله ای شاخه های قطور
  • برش دادن زیر شاخه به اندازه یک سوم قطر با فاصله حدودی 15 سانتی متری از شاخه اصلی
  • برش زدن روی شاخه با فاصله حدودی 22 سانتی متر از شاخه اصلی
  • برش دادن برجستگی انتهای شاخه (collar)به گونه ای که شاخه کاملا از شاخه اصلی جدا شود

اگر محل collar مشخص نبود، برای اینکه محل برش شاخه را تشخیص بدهید می بایست اول یک خط به طور موازی با تنه فرض کنید و زاویه این خط با برجستگی بین دو شاخه را در نظر داشته باشید سپس خط دیگری با زاویه قبلی روی شاخه قطع شوند فرض کنید.

هرس درختان بر اساس فصل

  • هرس زمستانه: این هرس در اواخر فصل زمستان انجام می شود زمانی که گیاه در خواب زمستانی است و هیچ برگی ندارد.
  • هرس تابستانه: این هرس در فصل رشد گیاه انجام می شود و نرک ها، پا جوش ها، میوه ها یا گل های خشکیده حذف می شوند.

تربیت درختان فضای سبز

به معنای شکل دادن هدفمند به درخت است و این هدف ممکن است برای مثال خلوت کردن تاج درخت برای رسیدن نور خورشید، تقویت شاخه های اصلی درخت، ایجاد فرم های خاص در ساقه و تنظیم ارتفاع درخت باشد. تربیت کردن درختان دارای تکنیک های خاصی است که با توجه به نوع درخت، آب و هوای منطقه مربوطه و سبک باغ انتخاب می شود و بهتر است زمانی انجام شود که درخت در نهالستان است و افراد کار بلد این کار را انجام دهند.

سازه های مختلف فضای سبز

سازه هایی که در فضای سبز شهری استفاده می شوند با توجه به مساحت پارک و نیاز های مختلف آن منطقه انتخاب می شوند: میز و نیمکت، آلاچیق، کتابخانه، گالری، کیوسک های فروش، کافه، زمین های ورزشی مانند تنیس، بدمینتون، فوتبال و ...

نشانه های تجسمی مانند مجسمه های اساطیر و بزرگان، کتیبه ها، سر در های ویژه

وسایل بازی کودکان هم با توجه به آداب و رسوم آن ناحیه انتخاب و اجرا می شوند

طراحی و کاشت درختان و گیاهان

در طراحی فضای سبز سه عمل هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند و آن ها شامل انتخاب گیاه مناسب، استفاده از آن ها در فضای مناسب و نگهداری از گیاهان می باشند. گیاهانی مناسب کاشته شدن در باغ هستند که با حداقل احتیاج به نگهداری بیش ترین کارایی را برای محوطه داشته باشند.

از جمله درخت هایی که در فضای سبز استفاده می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درختان مقاوم به گرد و خاک اقاقیا، ژینکو، ماگنولیا، یاس وحشی، زیتون، خاس و انگور زینتی و ...

درختان دارای بافت خشن انجیر، شاه بلوط، ابریشم، بید و خرمالو

گیاهان معطر یاس خوشه ای، اقاقیا، سروناز، پائولونیا و ...

گیاهان دارای رشد اندک : ماگنولیا، انجیر، کریپتومریا و...

درختان با رشد سریع: سدروس، توت آمریکایی، زیتون، چنار، اقاقیا، سرو نقره ای، لاله و .... 

گیاهانی که در فصل زمستان ظاهر چشم نواز دارند: فندق، سرو، یاسمن، انواع کاج، گل یخ، گیلاس و ...

درختان برگ قرمز: افرای برگ قرمز، فندق، زرشک، گوج گل و.... 

درختان مقاوم به سایه: دوگلاس، ممرز، هدرا و ....

استفاده از مالچ

به کار بردن مالچ در باغ های دارای متریال ارگانیک تاثیر قابل توجهی در بهتر شدن شرایط باغچه دارند زیرا از در آمدن علف های هرز جلوگیری می کنند و با کاهش میزان تبخیر آب، مصرف آب را کاهش می دهند. با تجزیه شدن این مالچ در اعماق خاک مواد مغذی ایجاد شده باعث تغذیه شدن گیاه می شود. همچنین به عنوان یک عایق حرارتی در فصل تابستان و زمستان عمل می کند و از تغییر دمای قابل توجه جلوگیری می شود.

نگهداری فضای سبز صنعتی

این کار تفاوت چندانی با نگهداری فضای سبز معمولی ندارد و نباید این گونه برداشت شود که چون برای یک محیط صنعتی می خواهد طراحی انجام شود پس اهمیت کمتری نسبت به محیط های داخلی عمارت ها دارد. این نوع از طراحی فضای سبز هم همان حساسیت های طراحی عادی را دارد و حتی در فصول مختلف سال برنامه های نگهداری از گیاهان متفاوت است. در این مورد چیزی که باید به آن توجه شود این است که خاک مدنظر برای کاشت گیاهان احتمالا با مواد صنعتی برخورد داشته اند و باید شرایط خاصی داشته باشند.

در نتیجه برای نگهداری یک محوطه در مکان های صنعتی دارای حساسیت بیش تری نیز می باشد و به همین خاطر است که در این مورد مشورت گرفتن از یک کارشناس بسیار مفید و لازم است تا پوشش گیاهی بتواند ماندگاری و زیبایی بیش تری داشته باشد.

البته نوع گیاهانی که در این مناطق کاشته می شوند هم دارای مقاومت بالایی هستند و اگر بخواهیم به مشکلاتی که در این راه وجود دارند باید به مواردی مانند: مشکلات تامین آب، هزینه بر بودن اجرا و نگهداری و ... اشاره نمود.

ایجاد فضای سبز در محیط یک کارخانه اثرات مثبت قابل توجهی بر روحیه کارمندان دارد به طوری که احساس کسل کننده حاکم بر آن محیط را از بین می برد.

کوددهی به گیاهان

برای نگهداری درختان و سایر گیاهان باغ علاوه بر هرس کردن و آبیاری می بایست کود دهی هم به طور اصولی انجام شود تا میزان باروری گیاهان افزایش یابد. برای این کار بیش ترین چیزی که باید به آن توجه کنید مقدار کود دهی و زمان آن است و اگر این موارد رعایت نشوند گیاه در برابر آفت ها آسیب پذیر می شوند و احتیاج به سم پاشی ایجاد می شود.

کود دهی مناسب چگونه است؟

کود های زیادی در بازار وجود دارند که از لحاظ ترکیب شیمیایی با هم متفاوت هستند و این باعث می شود زمان کود دادن، تاثیر گذاری کود دهی، میزان کود و نحوه این کار برای هر نوع گیاهی متفاوت باشد. به همین خاطر قبل از خرید باید شناخت خوبی از کود ها داشته باشید.

نمونه ای از این موارد شامل منیزیم، فسفر، کلسیم، ازت و غیره است که در زمان های لزوم می توانند استفاده شوند.

نوع دیگری از کود ها هستند که در زمان های کمبود مواد غذایی در گیاهان و به عنوان مواد غذایی درجه دوم مکمل استفاده می شوند مانند: روی، منگنز، آهن و ...

 

کود و انواع آن چیست؟

هر نوع ماده آلی، بیولوژیکی یا معدنی است که برای تقویت خاک دارای عناصر مغذی می باشد که در صورت استفاده حاصل خیزی خاک را افزایش می دهد و منجر به افزایش رشد سالم گیاه می شود. کود ها در چند دسته بندی اصلی قرار می گیرند:

  1. کود حیوانی
  2. کود ارگانیک
  3. کود شیمیایی

کود حیوانی

این کود عمدتا از فضولات حیوانات مانند اسب، مرغ و گوسفند تهیه می شود و کاربرد گسترده ای هم دارد. این کود به دلیل داشتن مقدار زیادی مواد آلی و غذایی می تواند خاک را تا حد زیادی غنی کند و به همین دلیل است که همیشه مورد توجه کشاورزان بوده است . همچنین طبیعی بودن این کود خود یک مزیت بزرگ است.

کود شیمیایی

از مواد شیمیایی با ترکیب و درصد خلوص متفاوت ساخته می شود. درصد خلوص کود در استفاده کردن از آن موثر است مثلا زمان کددهی، نحوه پخش کود متفاوت می شود. بنابراین بهتر است قبل از تهیه این نوع با یک مهندس کشاورزی مشورت کرده باشید. در ساختار این کود از مواد معدنی تجزیه شونده استفاده شده است که به راحتی جذب می شوند و در اشکال مختلفی مانند گرانول، محلول و پودر تهیه می شود.

کود ارگانیک

در تهیه و فرمول این کود از هیچ گونه مواد افزودنی شیمیایی استفاده نشده است بلکه از فضولات حیوانات و باقیمانده های گیاهی یا ترکیبی از این دو نوع ساخته می شود. این محصول در کشاورزی ارگانیک بیش ترین استفاده را دارد و با استفاده از آن به جای کود شیمیایی می توان جانوران و محیط زیست را در برابر آلودگی حفظ نمود.

نیاز سنجی کود دهی به گیاهان

اگر درختان یا گیاهان شما دچار آسیب شده و آفت ها به آن حمله کرده اند یا اینکه رشد ضعیف دارد بیانگر این است که مواد مغذی به اندازه کافی دریافت نمی کند. همچنین کوچک شدن و تغییر رنگ برگ ها هم نشانه هایی است که باید برای کود دادن به گیاهان اقدام کنید. شرایط متفاوتی باعث می شود که گیاه به مواد غذایی بیش تری احتیاج داشته باشد و در نتیجه ضرورت کود دادن بیش تر شود.

زمان کود دهی

 بهار و اواخر فصل زمستان پیش از اینکه درختان شکوفه دهند بهترین زمان ممکن برای کود دادن است. به این توجه کنید که درختان سالم احتیاجی به کود دهی ندارند و اگر این مورد رعایت نشود سطح مواد غذایی از حد لازم بالاتر می رود و رشد بیش از اندازه و ضعیف شدن تنه خواهد شد.

نکات لازم در کود دهی به درختان

اگر قصد دارید با کود دادن گیاهان را تقویت کنید باید طبق یک برنامه مدون و مرحله ای پیش بروید:

  1. تست خاک: قبل از کود دادن بررسی کنید آیا گیاه به کود احتیاج دارد یا نه؟

همچنین با نمونه برداری از خاک مشخص شود سطح مواد غذایی داخل خاک چه میزان است؟ برای این کار می توانید کیت تست خاک را خریداری کنید و میزان ph خاک را اندازه بگیرید که حد استاندارد آن بین 6 تا 6.5 است. اگر میزان ph در این محدوده نباشد احتیاج به کود دادن است.

  1. در نظر گرفتن سن درخت: درخت های جوان نیاز به کود دهی ندارند و بهتر است روی مبارزه با علف های هرز و تامین رطوبت کافی برای آن ها کار کنید.
  2. انتخاب کود مناسب: با توجه به نوع درخت و خاک و همچنین تست های مختلف و کمک از متخصصان نوع کود مناسب درخت باغ یا باغچه خود را انتخاب کنید. کودهای تولید شده متعادل کنونی حاوی مقادیر مساوی از نیتروژن، فسفر و کلسیم هستند که روی برچسب آنها نوشته شده و برای هر نوع درخت میوه ای مناسب هستند.

نحوه ریختن کود پای درخت

ابتدا با نسبت ترکیبی استاندارد کود را با آب مخلوط کنید و برای رعایت این نسبت می توانید به دستورات نوشته شده روی کیسه کود عمل کنید. کود های دانه ای احتیاجی به مخلوط شدن با آب ندارد و به همان صورت می توان آن را دور درخت پاشید. برای کود پاشی به این نکته توجه کنید که کود با فاصله حداقل 30 سانتی متری از دور درخت ریخته شود برای اینکه به تنه درخت آسیب نرسد. بر اساس سن درخت و دستورات نوشته شده روی بسته کود میزان استاندارد کود دهی را تنظیم کنید.

  سمپاشی فضای سبز 

از مهمترین موارد نگهداری یک باغ سم پاشی درست و به موقع است که به طور دوره ای انجام می شود و آفات، حشرات، علف های هرز و سایر بیماری های گیاهی را از بین می برد.

آفت ها، علف های هرز و بیماری ها با شروع شدن بهار افزایش می یابند و ضرورت مبارزه با آن ها جدی تر می شود. از این موارد می توان به شته، ملخ، کرم های چوب خوار، جانوران برگ خوار اشاره نمود.  

انواع سمپاشی

با توجه به این که قصد ریشه کن کردن کدام نوع از آفت ها را دارید نوع سم نیز متفاوت است و این انواع شامل موارد زیر هستند:

  • سموم تماسی: سم هایی که از طریق پوست وارد بدن جانوان مزاحم می شود و باعث از بین رفتن آن ها می شود.
  • سموم گوارشی یا سیستمیک: با وارد شدن سم به شیره گیاه و حرکت داخل آن، باعث از بین رفتن تمام آفت ها می شود.
  • سموم تنفسی: این نوع از سموم به شکل گاز هستند و اگر به صورت مایع یا جامد هستند با تبخیر شدن به شکل گاز در می آیند و باعث کشته شدن حشرات می شوند.  
  • سموم خاموش: برای از بین بردن قارچ ها و باکتری ها از این نوع سم استفاده می شود. نکته قابل توجه این که از نوع نباید در دمای پایین استفاده کرد چون به درختان آسیب وارد می کنند.
  • سم حشره‌ کش: زمان مناسب استفاده از این مورد فصل پاییز است و اکثر حشرات را از بین مبرد.
  • سم قارچ‌ کش: قبل از میوه دادن درختان در فصل بهار استفاده می شود. این مورد در دمای حدود 15 درجه سانتی گراد بهترین عملکرد را دارد.
  • سموم همه‌ کاره: مجموعه ای از سم های مختلف هستند که بدون نیاز به شناسایی کردن نوع آفت می توان با استفاده از آن اکثر آفت ها و حشرات را ریشه کن کرد.