کود های آلی (ارگانیک)

کودهای آلی یا ارگانیک ؛

کود آلی چیست ؟

کود طبیعی آلی یا ارگانیک به کودهای گفته می‌شود که ریشه آن‌ها پایه زیستی یا بیولوژیک دارد. به‌عبارتی این کودها از مواد زنده تشکیل‌شده‌اند کودهای طبیعی شامل؛ فضولات حیوانی، ضایعات گیاهان در کشاورزی و کمپوست می‌باشد .یکی از عوامل مهم استفاده مواد عالی جلوگیری از آلودگی خاک و آب به‌وسیله‌ی مواد شیمیایی بوده‌است .

کود حیوانی چیست؟

کود حیوانی و دامی نوعی از کود است که از فضولات حیوانات و مجموعه‌ای از ادرار و مدفوع آن‌ها نظیر گوسفند و اسب گاو و مرغ و سایر پرندگان بدست می‌آید .که کود حیوانی در زراعت جهت اصلاح بافت و ساختار خاک و همچنین تغذیه گیاهان بکار می‌رود .کود حیوان بیشتر در کشت خاکی جهت آماده نمودن زمین و همراه خاک برگ و ماسه بکار می‌رود. کود مورد استفاده می‌بایست کاملاً پوسیده بوده و عاری از هرگونه آفت و بیماری و علف هرز باشد .زیرا ؛کود نپوسیده نه‌تنها باعث تقویت خاک نمی‌شود .بلکه موجب کاهش نیتروژن خاک نیز می‌گردد تا مراحل پوسیدن به پایان برسد .

انواع کود حیوانی و خصوصیات آن‌ها:

 کود اسبی؛

نسبتاً خشک است از ازت غنی بوده به‌سرعت تخمیر می‌شود و این کود برای گیاهان گل‌دار صیفی‌جات گیاهان ریشه‌ای و غده‌ای و سبزی‌هایی که رشد صحیح و عمر کوتاهی دارند و همچنین برای گیاهان اسیددوست کود اسبی توصیه می‌شود .اسب مقدار زیادی علف هرز می‌خورد و غذای خود را نرم و پودر را نمی‌کند و درنتیجه تعدادی از بذرهای علف هرز سالم از دستگاه گوارش آن عبور می‌کند و به‌همین‌علت کود اسبی علف هرز زیادی دارد .

کود گاوی :

میزان آب آن بیشتر از کود اسبی است. کود تازه تولید شده در گاوداری‌ها دارای حدود هشتاد درصد رطوبت است و به‌خاطر بستری که از کاه دارد به‌کندی تجزیه می‌شود و حرارت آن به‌سرعت بالا نمی‌رود و به نام کود سرد معروف است .گاو مقدار زیادی علف می‌خورد ولی آن‌ها را خوب می‌جود و نرم می‌کند درنتیجه علف هرز کمتری دارد‌. آزادسازی عناصر غذایی کود گاوی تا میزان 50% ممکن است بیش‌از 18 هفته طول بکشد .

کود گوسفندی :

بسیار خشک است و به‌علت نداشتن بستر کود آن نسبتاً زود تجزیه‌شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد و از نظر حرارت تولیدی نسبتاً گرم است.

 کود مرغی (پرندگان ):

از نظر مواد غذایی بسیار غنی است و مقدار مصرف آن بایستی به مقدار کم و با احتیاط صورت گیرد. بهتر است، برای جلوگیری از سوختگی گیاه آن را با سایر کودها مخلوط نمود به‌خاطر بستر خاک‌ اره که دارند نسبت کربن در این کودها بالاست .

اثرات اهمیت کود حیوانی در زراعت ؛